Groente van de maand

Groente van de maand

...Heerlijke Pompoen!

Pompoen, het is dé herfstgroente in de maanden oktober en november. Pompoen is super lekker en gezond. Vanwege de lekkere zachte smaak vinden kinderen het heerlijk om te eten als soep of als lekkere groente bij een volkoren cous cous. Pompoen recepten zijn er in overvloed. Zelf hebben we tegenwoordig heerlijke biologische pure pompoensoep en meerdere lekkere stoofschotels.

De pompoen
De pompoen is een zeer oude groente. De pompoen werd voor het eerst verbouwd in Midden en Zuid-Amerika ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden. Pas in de 16e eeuw werd de pompoen geïntroduceerd in europa. De pompoen is familie van de courgette en de komkommer. Inmiddels zijn er vele soorten pompoenen te verkrijgen. De meest voorkomende en eetbare varianten zijn de oranje Hokkaido pompoen (onze favoriet), de flespompoen (Butternut) en de spaghetti pompoen.

 

Pompoen recepten zijn gezond
Een pompoen recept is gezond. Pompoen is rijk aan de vitamines: A, B1, B2, B6, B11 en vitamine C. Met name vitamine A is in pompoen ruimschoots aanwezig. Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is een belangrijke stof die in ons lichaam nodig is voor het onderhouden van de huid. Maar ook onze ogen en longen hebben baat bij deze belangrijke voedingsstof. Pompoen staat op de 7e plaats wat betreft de hoeveelheid vitamine A per 100 gram. Alleen zoete aardappel, wortel, raapstelen, boerenkool, spinazie en snijbiet bevatten meer vitamine A per 100 gram. Naast de vitamines bevat pompoen de mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Allen belangrijk voor het onderhouden van een gezond lichaam. Een pompoen recept is erg gezond!

 

Hier zijn meer voedzame en lekkere pompoen recepten te vinden om thuis te proberen: 

http://www.voedzaamensnel.nl/hoofdgerecht/5x-pompoen-recept-gezonde-pompoen-recepten/ 

« Terug naar nieuws overzicht