Volkoren

Volkoren

In de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum vinden we veel nieuwe richtlijnen over het gebruik van volkoren producten. Op de website van het Voedingscentrum wordt gedetailleerd uitgelegd wat het verschil is tussen een volkorenproduct en geraffineerde graanproducten en wat de effecten hiervan zijn.

 

Graankorrel

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van hele graankorrels, die bestaan uit de meelkern, de zemel en de kiem. Deze korrels worden vermalen en gebruikt in bijvoorbeeld volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.

Bij producten die gemaakt zijn van geraffineerde graankorrels, wordt alleen de meelkern van de graankorrel gebruikt. Dit vult wel, maar bevat niet de gezonde voedingsstoffen van de volledige graankorrel.

  

Het Voedingscentrum raadt consumenten aan om zoveel mogelijk witte graanproducten (bijvoorbeeld witbrood en witte pasta) te vervangen door volkorenproducten. Volkorenproducten verlagen de kans op bepaalde hartziekten en diabetes type 2, de producten zijn een belangrijke bron van koolhydraten, vezels, ijzer en Vitamine-B voor het lichaam.

 

Sinds het voorjaar van 2016 maken wij alleen nog gebruik van volkorenproducten in onze gerechten. De pasta’s hebben we allemaal vervangen door volkorenpasta’s en de witte rijst is vervangen door zilvervliesrijst. Ook onze nieuwe biologische vegetarische gerechten worden bereid met de volkorenproducten.

 

Heb je vragen over de gerechten of bereiding, neem dan gerust contact met ons op!